Fortarock als voetbal

Afgelopen zaterdag vond de tweede editie van metalfestival Fortarock 2010 in Nijmegen plaats. Op diezelfde dag speelden de voetbalteams van Argentinië en Duitsland tegen elkaar. Dit was voor mij aanleiding tot een experiment: Wat nou als ik Fortarockbands zou koppelen aan WK teams in een soort recensie? Er komen waarschijnlijk toch genoeg gewone, saaie en veelal positieve reviews online over een festival met zo’n sterke line-up.

Bij deze dus een andere recensie. En ja, de vergelijkingen zijn soms wat scheef, en nee; de aankomend winnaar van het WK was dus niet met terugwerkende kracht de beste band van Fortarock. (Die eer mogen Fear Factory, Behemoth en Decapitated wat mij betreft verdelen.)

Blaas of Glory
Blaaskapel. Dus.
Noord-Korea
Leuk dat ze er zijn, maar serieus nemen doen we ze natuurlijk niet.
. .
Textures
Ik hoopte op een energieke show met melodieus makkelijk toegankelijke muziek. Viel tegen. Geluid zat ze niet mee als eerste band en de energie kwam niet over de eerste drie rijen heen.
Zuid-Afrika
Thuiswedstrijden spelen en dan toch niet overtuigen, ondanks de redelijke reputatie van ‘Bafana Bafana’. Teleurstelling.
. .
Ex Deo
Een symphonische metalband als Hollenthon of Keep of Kalessin. Beetje over de top qua samples en Romeinse outfits, maar zanger heeft erg goede aanvoerdersskills. Krijgt het publiek moeiteloos in de pit.
Chili
Hun sterke voorhoede en redelijk attractief voetbal brengt deze theatrale Zuid-Amerikanen niet verder dan de achtste finale, maar tegen Brazilië is dat niet meteen een schande.
. .
Hail of Bullets
Ik weet niet zo goed waarom standaard thrashmetal nu nog steeds gemaakt moet worden, en helemaal niet met lang uitgerekte trage middenstukken. Maar met NL metalgrootheden zoals Martin van Drunen, toch niet 1-2-3 aan de kant te schuiven.
Paraguay
Zitten enkele grote namen in maar ik heb nooit echt begrepen wat zij op het WK zoeken. Beetje net niets wat mij betreft. Spelen bijna alles gelijk.
. .
Decapitated
Deathmetal uit Polen. Dan weet je het wel. Niet naar achteren kijken: gewoon gaan. Enorm sterke set. Nieuwe drummer lijkt onvermoeibaar.
Zuid-Korea
Blijven aanvallen. Winnen op mentaliteit toch vaak. Niet het mooiste voetbal, wel aanstekelijk aanvallend.
. .
Watain
Schreeuwen harder in persberichten dan wat ze werkelijk op plaat waarmaken. Live is het gewoonlijk wel indrukwekkend om te mee te maken. Stelt dit keer zwaar teleur: Tent loopt dan ook 2/3 leeg. Geluid is slecht (geen drums, vooral stem) en veel nummers beklijven niet. Saai optreden voor zo’n ‘controversiële’ band.
Portugal
Niet vies van een beetje theater, gemeen hard bij vlagen, maar moeilijk om niet naar te blijven kijken. Stelt toch teleur op dit WK door maar 1 keer te winnen (Nrd-Korea). Cristiano Ronaldo kan zijn status dit WK niet waarmaken.
. .
Baroness
Voor metal begrippen rustig voortkabbelende progrock. Voor mensen die niet bang zijn van iets anders is dit genieten van lekker jammen zonder pretentie.
Ghana
Is een buitenbeentje maar schopt het toch tot de kwartfinale, waar bijna de halve finale wordt gehaald.
. .
Ensiferum
Schotse rokjes en blije ‘folk’melodietjes. Voor sommigen reden tot feest, voor velen toch schafttijd. Ook voor mij.
Ivoorkust
Met een zeer beroemd aanvaller (Drogba) een Afrikaans team waar veel van werd verwacht op eigen bodem. Ook wat mooi voetbal betreft. Kwam toch niet verder dan de eerste ronde.
. .
Behemoth
Theater, enkele van de beste death metal muzikanten, supersongwriting en provocerend. Superstrakke set. Behemoth.
Argentinië
Gemeen goed. Houden van theater zoals Zuid Amerikaanse voetballers dat doen, maar was, totdat ze Duitsland tegenkwamen, virtueel onoverwinnelijk.
. .
Fear Factory
Als Duitse auto’s muziek zouden maken zou het klinken als Fear Factory: stevig, onvermurwbaar maar toch comfortabel genoeg dat je zusje ook wel es mee wil rijden.
Duitsland
IJzersterk, superstrak combinatievoetbal en gefocust op goud.
. .
Kreator
Van de eerste lichting Duitse thrashmetal. Dragen die geschiedenis met zich mee. Trotse vaandeldragers die dankzij het verleden van iedereen respect verdienen, en krijgen. Zanger mag wel wat minder tussendoor praten.
Brazilië
Spelen geen sambavoetbal meer. Zijn voor iedereen een angstgegner, maar vooral dankzij het verleden. Kunnen daardoor op papier van iedereen winnen, maar doen dat in de praktijk toch niet.
. .
Killswitch Engage
Om het Linkin Park te noemen gaat te ver, maar poppy is dit wel. Een groot publiek kan het wel waarderen. De tent blijft van begin to einde afgeladen.
Nederland
Niet het beste voetbal, maar blijven toch winnen. Als Sneijder Killswitchzanger Howard is, is gangmaker Robben gitarist Dutkiewicz.
. .
Suicidal Tendencies -niet gezien
Schijnt in de jaren tachtig/negentig nogal een big deal geweest te zijn. Dat heb ik dan gemist, net als dit optreden.
Uruguay
Winnaar enkele WK’s in grijs verleden, een verassing dat ze nu zover gekomen zijn.
. .
Bullet for my Valentine -niet gezien-
Klinkt als suffe melodieuze emopop met een metalcore randje op Myspace. Dus niet op gewacht.
Engeland
Grote naam onder diegenen die ‘wel es’ voetbal kijken. Kenners weten dat Engeland het de laatste paar keer nooit ver schopt op een WK.

Update:

Fortarock heeft bovenstaande blogpost ook op haar website gezet. Nice.

Advertisements

4 responses to “Fortarock als voetbal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s